Ouderverstoting moet stoppen!

Ze zeggen wel eens: “Hoe slechter de ouder, hoe loyaler het kind.” Ouderverstoting, meestal als gevolg van de invloed van de andere ouder, kan het kind zeer ernstig negatief beïnvloeden. In sommige gevallen kan het kind de ouder volledig afwijzen of zelfs geen contact meer willen hebben.

Zelf ben ik als kind zeer regelmatig heen en weer geslingerd tussen ruziënde ouders en moest ik van mijn moeder aan andere familieleden vertellen hoe slecht mijn vader was. Hij was heel streng hervormd en erg dominant, dat geef ik toe, maar je wil als kind helemaal niet kiezen. Mijn moeder was atheïst. Dus dat was nogal ingewikkeld. Alle ruzies gingen over het geloof. Je wil echter dat ze jou buiten die discussies laten. Uiteindelijk resulteerde het in het feit dat ik met beiden geen contact meer wilde hebben. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je kind dit niet aan te doen!!

In mijn werk heb ik veel te maken met ouderverstoting en loop op tegen een muur van aannames en weinig gedegen onderzoek door diverse instanties. Als er wel aan waarheidsvinding wordt gedaan, dan kan men constateren hoe een van de ouders keihard staat te liegen en/of de boel manipuleert. In een recentelijke casus lukte het ons om na 2 jaar eindelijk de vader te herenigen met zijn dochter die hij vier jaar lang niet had gezien. Helaas met tussenkomst van de rechter en ons bewijs.

Het kind is bij ouderverstoting bijna altijd de dupe. De schade die ik zelf vroeger heb ondervonden zijn onder andere dat ik best lang loyaliteitsproblemen heb gehad en een negatief zelfbeeld. Gelukkig heb ik dat in de loop der jaren wel een beetje onder de knie gekregen, maar ‘nee’ zeggen blijf ik lastig vinden. Een negatief zelfbeeld heb ik gelukkig niet meer. Ik ben trots op wie ik ben en wat ik heb bereikt.

Bij een vechtscheiding zijn er bijna altijd alleen maar verliezers dat weten wij vrijwel allemaal wel, maar hoe kan je dit soort ouderverstotingssituaties voorkomen?

  • Je kind op nummer 1 zetten en spreek uit dat je er voor hem, haar bent.
  • Vermijd conflicten waar je kinderen bij zijn, hoe lastig dat ook soms is.
  • Overweeg mediation als je er zelf niet meer uitkomt.

Als je in een soortgelijke situatie zit of je kent iemand die in deze situatie zit, laat het ons weten. Wellicht kunnen wij hier het ultieme bewijs leveren en de ouderverstoting stoppen.

*Lees ook Herma’s column over "scheiden doet lijden"


Ministerie van Justitie en Veiligheid