Niets is wat het lijkt bij vastgoedfraude

Keer op keer loop ik er als particulier rechercheur tijdens mijn onderzoeken tegenaan. Niets is wat het lijkt; een motto dat dan ook mijn visitekaartje siert.

Schone schijn voerde eveneens de hoofdtoon in een vastgoedfraude die we een tijd geleden voor een echtpaar onderzochten. Een zaak die grote consequenties voor mijn opdrachtgevers zou krijgen. Het echtpaar, waarvan de man ernstig ziek was, bleek zwaar te zijn benadeeld door fraudeurs.

Hard

Hij, inmiddels op leeftijd, had zijn hele leven hard gewerkt. Zij is iets jonger. De twee hadden besloten het wat rustiger aan te doen en hadden zich in het buitenland gevestigd.

In die periode hadden mijn cliënten een vader en zoon leren kennen die zich opwierpen als ‘financieel adviseurs’. Het echtpaar was regelmatig door vader en zoon uitgenodigd op privéfeestjes waardoor een vertrouwensband was gegroeid. Er was zelfs een hechte vriendschap ontstaan.

Mijn cliënten hadden hun woning in Nederland destijds net verkocht. Het geld uit deze verkoop moest dienen als aanbetaling voor hun nieuwe woning. Het echtpaar had het oog laten vallen op een mooi huis. Aangezien de echtelieden nog een bedrijf in Nederland hadden, konden zij in het buitenland een redelijk goed bestaan leiden.

Aandelen

Het koppel werd door de twee financieel adviseurs aangeraden om aandelen te kopen van een bestaande vennootschap. Vanwege zijn ziekte had mijn cliënt het regelen van die transacties in goed vertrouwen overgelaten aan de vader en zijn zoon.

Volgens de adviseurs was het niet meer mogelijk om aandelen aan toonder aan te schaffen maar ‘moesten’ het aandelen op naam worden. Er werd uitdrukkelijk toegezegd dat het echtpaar zeggenschap over het vermogen zou houden.

Toen mijn cliënten gaandeweg meer duidelijkheid over de opgezette constructie wilden krijgen, hulden de ‘heren’ zich plotseling in stilzwijgen. Het echtpaar hield echter voet bij stuk. Tot hun verbijstering werden de twee vervolgens zwaar door hun ‘adviseurs’ bedreigd. Het was vanaf dat moment zonneklaar dat zij in handen waren gevallen van lieden die alleen uit waren op persoonlijk gewin.

Overdraagbaar

Ondertussen kon zelfs de bankrekening van de bv niet meer worden gebruikt. Het echtpaar schakelde een advocaat in. Maar hun ‘financieel adviseurs’ wilden nog altijd geen uitsluitsel geven op de vraag of de aandelen wel of niet overdraagbaar waren.

De bittere waarheid tekende zich scherp af. Mijn cliënten hadden hun eigen bv verkocht aan een schimmige vennootschap zonder daarvoor ook maar enige betaling te hebben ontvangen. Ze waren ook geen eigenaar meer (via hun bv) van het huis dat ze bewoonden. Het paar was aan alle kanten opgelicht en misleid.

Uiteindelijk werden de twee uit hun huis gezet en moesten zij hun hele inboedel achterlaten. Meneer was er ondertussen erg slecht aan toe.

Oplichtersduo

Toen we gaande ons onderzoek ook andere slachtoffers van het oplichtersduo konden horen, bleek dat de vader en zijn zoon steeds op dezelfde, nietsontziende wijze opereerden. Zodra zij het vertrouwen van hun slachtoffers hadden, sloegen zij keihard toe. Als gedupeerden vervolgens aan de bel trokken, werden zij zwaar door het criminele koppel bedreigd.

Hoe wisten de fraudeurs hun slachtoffers steeds te overtuigen? Vader en zoon leken bijzonder vriendelijk en bovendien zeer deskundig. Steevast deden zij mooie prognoses over winstgevende vastgoedprojecten. Prachtige verhalen over panden die konden worden aangekocht, verhuurd, verbouwd en daarna met winst konden worden doorverkocht.

De betrokkenen werd voorgespiegeld dat zij voor de helft eigenaar werden met aandelen in een speciaal daarvoor opgerichte bv. Als er meerdere personen in een project deelnamen, werd ieder voor een derde eigenaar.

Notaris

Vervolgens werd geld in de projecten gestoken en werden leningen afgesloten. Vanwege de opgebouwde vertrouwensband lieten de slachtoffers het bestuur en het beheer van het geld en de panden aan vader en zoon over. Intussen schoven er steeds meer bv’s tussen waarvan het ‘adviseursduo’ eigenaar was. In de kwestie speelde ook een notaris een dubieuze rol, door willens en wetens mee te werken aan de praktijken.

Toen betrokkenen erachter kwamen dat er helemaal geen winsten werden behaald, maar dat er steeds geld bij moest, was het duo ter verantwoording geroepen tijdens een aandeelhoudersvergadering. Er bleken allerlei kosten van de bv van betrokkenen te zijn afgeschreven, maar geen van die kosten was ook betaald. Het ging daarbij onder meer om gas-, licht- en alarmkosten, advies- en architectenkosten en een vergoeding voor winst, die niet was gemaakt.

Zelfmoord

De gedupeerden hadden meerdere rechtszaken aangespannen over de opgevoerde kosten. Een aantal van hen kreeg een burn-out. Een van de slachtoffers pleegde in al zijn wanhoop en ellende zelfmoord.

Verhaal halen op vader en zoon heeft geen zin meer. Er ligt inmiddels beslag op al hun bezittingen.

Mijn cliënte heeft nog steeds bewonderenswaardige vechtlust. Haar man is inmiddels overleden. Maar zij wil de zaak niet laten rusten. Voor haarzelf, haar overleden partner en voor alle anderen die in de klauwen van deze fraudeurs vielen, blijft zij een dappere strijd om gerechtigheid voeren.


Ministerie van Justitie en Veiligheid