Echte liefde of toch bedrog?

Een van mijn eerste opdrachten die ik samen met een collega oppakte, was een heel bijzondere.

Onze opdrachtgever had een charmante dame leren kennen in een club. Zij werkte daar als escortdame. Ze deed dat werk in de avonduren en had daarnaast een mooie baan bij een verzekeringsbedrijf. De verzekeraar was niet op de hoogte van haar nevenactiviteiten.

Onze opdrachtgever en deze dame gingen al enige tijd goed met elkaar om en brachten steeds vaker tijd met elkaar door, buiten de clubbezoekjes om. Er ontstond een heuse liefdesrelatie.

Luxe

Hij overlaadde haar met allerlei luxe cadeaus zoals prachtige oorbellen en een al even schitterende armband. Ook werd speciaal voor haar een diamanten ring ontworpen en kreeg ze een auto cadeau. Onze opdrachtgever was er zeker van dat deze liefde geheel wederzijds was.

Na een tijdje nam hij de vrouw mee op vakantie. Tot dat moment leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Maar tijdens de vakantiereis begon hij vermoedens te krijgen.

Er waren van die kleine signalen die bij hem de alarmbellen deden afgaan. Het was vooral de manier waarop ze zich opstelde. Bovendien viel het hem op dat ze steeds haar telefoon op ‘stil’ zette.

Voorstellen

Teruggekomen in Nederland bleek ze hem nog steeds niet te willen voorstellen aan anderen, met uitzondering van haar moeder. Gaandeweg begon het er meer en meer op te lijken dat hij alleen werd gebruikt.

Zijn argwaan groeide. Misschien was hij niet de enige, vroeg hij zich aldoor af. Hij had haar meerdere keren gevraagd of er misschien nog een andere liefde in haar leven was, steeds ontkende ze dat hardnekkig.

Hij was vastbesloten, zei hij tegen ons. Mocht blijken dat er tóch een andere man in het spel was, dan wilde hij hoe dan ook al zijn spullen van haar terug.

Observaties

Wij hadden korte tijd later door observaties al het bewijs gevonden dat de vrouw in kwestie het inderdaad niet tot één man beperkte.

In overleg met de opdrachtgever zouden we een poging doen met haar in gesprek te komen en zijn voorstel voor te leggen. Maar in contact komen met haar was echter lastiger dan gedacht. Uiteindelijk besloten wij de vrouw op het werk te confronteren.

Discreet

Uiteraard deden wij dit zo discreet mogelijk om haar werkomgeving niet te alarmeren. We gaven ons uit voor medewerkers van speciale zaken en meldden ons bij de receptie.

Ze kwam met de lift naar beneden en nodigde ons uit voor een gesprek. In de spreekkamer stelden we ons voor en lieten onze recherchepas zien. Ze schrok, maar begreep meteen waar het om ging.

Ook gaf ze onmiddellijk toe dat er een ander was. Wij legden het voorstel van onze opdrachtgever aan haar voor. Alle spullen terug, met uitzondering van de auto.

Akkoord

Ze ging akkoord. Volgens mij was ze allang blij dat ze de auto mocht houden. We hadden een contract opgemaakt dat ze direct ondertekende.

De afspraak was dat we die middag na haar werk de spullen bij haar woning kwamen ophalen. Ze gaf aan dat haar zoontje dan ook thuis was, dus wilde ze liever in de hal niet meer inhoudelijk op de situatie ingaan waar het kind bij was.

De opdrachtgever hadden we ondertussen van het heugelijke feit op de hoogte gebracht dat ze had ingestemd en zijn spullen aan ons ging retourneren.

Blij

Hij was er heel blij mee. En wij ook. De afspraak was namelijk dat we tien procent van de totale waarde zouden ontvangen als commissie. Dat was een flink bedrag. Het bleek in totaal tot om een paar ton te gaan.

Ik rekende mij stiekem in de auto al een beetje rijk – ‘domheid van een beginner’, noemen ze dat.

Waar ik geen seconde op had gerekend was het feit dat het nieuwe vriendje van de vrouw wat minder tevreden was met onze actie.

Bedreigde

De man bedreigde ons zelfs ernstig via de telefoon. “Als je ook maar met één voet het huis betreedt om deze spullen op te halen, dan sla ik de hersens uit je hersenpan. Ik ben kickboxer en kan heel hard trappen. Dus wees gewaarschuwd,” waren zijn woorden die weinig aan de verbeelding overlieten.

Oeps……..daar was ik minder happy mee. Ik reageerde koeltjes: “Ik heb met haar deze afspraak gemaakt en niet met jou. Ik laat mij ook niet door jou tegenhouden. Bovendien ben ik al naar haar onderweg.”

“Ik ook”, luidde zijn prompte antwoord.

Adrenaline

De adrenaline joeg door mijn lijf. Ik hoopte niet dat hij er eerder zou zijn dan wij. Juist toen werden wij door de politie gebeld die de woedende man inmiddels ook bleek te hebben geïnformeerd. Gelukkig begreep de politie na enige uitleg de situatie. We vroegen om backup mocht het daar alsnog escaleren.

Bij de woning aangekomen, overhandigde de dame alle spullen zoals afgesproken. Net voordat ik wegging zag ik in een flits ook nog een paar diamanten oorbellen in haar oor glinsteren. “Die heb je toch ook nog gekregen van hem?”, vroeg ik. Een beetje beteuterd keek ze me aan en haalde de kostbare stekers een voor een uit haar oor.

Centen

Toch weer een paar extra centen erbij, dacht ik. Daarna reden we voldaan naar de opdrachtgever die in een sterrenrestaurant een tafeltje voor ons had gereserveerd om het te vieren.

Het was destijds mijn eerste opdracht. Hier en daar waren er wel wat schoonheidsfoutjes die ik nu niet meer zou maken, maar mijn opdrachtgever was een gelukkig man. Voor mij was het opdracht om nooit meer te vergeten.*Lees ook Herma’s column over een levensgevaarlijke stalker!


Ministerie van Justitie en Veiligheid