De onderste steen boven krijgen

Mijn cliënte was daar al meer dan vijf jaar mee bezig geweest.

De politie had uitgebreid onderzoek gedaan naar het overlijden van haar moeder, maar kon niet met zekerheid vaststellen of mevrouw A. een natuurlijk of onnatuurlijk dood was gestorven.

De symptomen, vlak voor de dood van mevrouw A., waren velerlei. Van krachtverlies, extreme vermoeid- en dufheid, onrust en angst tot spierkrampen, misselijkheid, overgeven en zelfs bewustzijnsverlies.

De huisarts had twijfels geuit naar de familie. Zeker toen deze vrouw steeds zieker werd en plotseling stierf. Keihard bewijs voor vergiftiging of een andere onnatuurlijke doodsoorzaak was er echter niet. De familie had nog een forensisch expert ingeschakeld, maar ook dat had geen uitsluitsel gebracht.

Verdacht

De omstandigheden waren verdacht. Alles in de woning van mevrouw A. was schoongemaakt. Er lagen zelfs een nieuwe tandenborstel en kam, de oude exemplaren waren verdwenen. De meeste kleding bleek te zijn weggehaald. Wat nog wel in de kasten hing, was uitgewassen.

Wat ging er aan het overlijden vooraf?

Mevrouw A., die al flink op leeftijd was, had in de maanden voor haar dood zeer regelmatig bezoek gekregen van een tweetal personen uit haar nabije omgeving.

De twee kwamen zelfs zó vaak langs, dat de familie argwaan kreeg. Mevrouw A. had veel spaargeld. Haar naasten vermoedden dan ook dat de regelmatige bezoekjes van het duo een ander doel dienden. Bovendien werd duidelijk dat er van de inboedel van mevrouw A. steeds meer goederen vermist raakten.

Vervreemdde

Toen familieleden de oude dame hierop aanspraken keerde zij zich tegen hen. Mevrouw A. zei al die aandacht van het duo juist een verrijking te vinden. Langzaamaan vervreemdde ze steeds meer van haar vertrouwde omgeving en haar dierbaren.

Het verdachte duo regelde uiteindelijk zelfs haar uitvaart. Op de rouwkaart lieten de twee geen enkel familielid van mevrouw A. vermelden. Alleen hun eigen namen verschenen in de rouwtekst.

Mevrouw A. had altijd expliciet aangegeven dat ze begraven wilde worden. Tot grote schrik van haar nabestaanden werd ze echter gecremeerd. De vermoedens van de nabestaanden namen toe: het leek er wel op dat met de crematie alle sporen moesten worden gewist.

Knagen

Bij mijn cliënte was het blijven knagen. Voor haar was erg frustrerend dat verder onderzoek door de politie naar de dood van haar moeder werd gestaakt. Mijn cliënt heeft een zeer sterke intuïtie waar ze meestal blind op kan vertrouwen. Vooral na het overlijden van haar moeder was het gevoel gebleven dat zaken niet klopten.

Ze schakelde ons in om aanvullend onderzoek te doen. Er volgden interviews met direct betrokkenen, ook de notaris werd ondervraagd. Gelukkig kwam er medewerking, maar een heleboel vragen bleven onbeantwoord.

Vanwege de privacy kon de notaris niet alles met ons delen. Wel wilde een oud-collega van zijn kantoor ons iets meer vertellen. Zijn naam moest overal buiten blijven.

Amerika

Via een relatie in Amerika ontdekten we alsnog een andere mogelijkheid. Een forensisch expert die uit de as van een overledene kan halen of bepaalde gifstoffen zijn gebruikt. Met mijn collega hebben we op gepaste wijze en in het bijzijn van de familie een deel van de as meegenomen voor zulk onderzoek. Er was geregeld dat dit in Frankrijk kon gebeuren.

De verwachte middelen konden niet in de as worden aangetoond en het verdachte duo gaat nog steeds vrijuit. Toch is er voor de nabestaanden op een paar vragen antwoord gekomen. In het belang van het onderzoek geef ik daar nu nog geen informatie over.

Voor onze cliënte was de stress gedurende de afgelopen jaren te zwaar. Alles stond en staat nog steeds in het teken van het achterhalen van de oorzaak van het overlijden van haar moeder. Ze voelt zich als nabestaande daartoe verplicht. Maar de impact is enorm. Haar gezondheid heeft erg onder die druk geleden, zij moet nu eerst herstellen.

Lastige

Het zal een lastige kwestie worden om deze zaak tot een goed einde te brengen. Mocht dat lukken, dan heeft onze cliënte eindelijk rust.

Ondertussen spreek en zie ik haar nog vaak. Uit dankbaarheid maakt ze regelmatig heerlijke jam voor me. Ze is inmiddels een heel fijn en waardevol contact geworden.



Meer lezen van privédetective Herma Kluin? Dat kan hier.


Ministerie van Justitie en Veiligheid